Tänk dig att du har en cykel. En cykel du själv har byggt upp från grunden. Styret, däcken, ramen, kedjan, alla skruvar, muttrar, lampor och ekrar. Cykeln ser helt färdigbyggd ut, men när du sätter dig och cyklar lite försiktigt så märker du att den känns något ostadig och du märker också att kedjan inte är tillräckligt spänd.

Det är dock inte första gången du bygger din cykel, du har gjort det flera gånger förut. Tidigare har du blivit lite lurad av att cykeln ser riktigt fräsch ut och tagit ut den på en riktigt snabb tur ute i tuff terräng för att senare komma hem med en cykel vars kedja hoppat och flera skruvar ramlat av. Någon gång har till och med ramen gått sönder! Och det är inga vanliga skruvar du ska ha, dessa skruvar är specialgjorda för att tåla mycket och för att cykeln ska gå så bra som möjligt och du kommer få vänta några månader tills du får ett par nya. Samma sak med ramen, kedjan och resten av cykeln. Denna gång låter du dig dock inte luras, du vet att du måste ta din tid att skruva varenda skruv, spänna kedjan och smörja cykeln innan du går ut och kör med den i tuff terräng även fast cykeln i dagsläget ser bra ut.

Där är jag just nu.

Jag förstår att det kan vara svårt att förstå varför jag är så sparsam med tävlandet men jag måste utgå från tidigare erfarenheter och ta lärdom av dem. För drygt fem månader sen började jag med lätt lätt jogging två gånger i veckan och har nu nästan tagit mig tillbaka till en nivå där jag kan tåla tävlingsbelastningen, eller den tuffa terrängen med cykeln. Människor har en tendens att se på saker svart på vitt; antingen är man skadad eller så är man hel. Det är inte så enkelt. Att cykeln inte är färdigtrimmad är inte samma sak som att kedjan på cykeln är av, även fast båda sakerna är nog anledning att inte gå ut och cykla med den i tuff terräng. Det finns förvånansvärt många personer som har svårt att förstå att mina beslut grundar sig på tidigare erfarenheter. Personer som försöker pusha mig till att gå ut med en cykel vars skruvar sitter löst och kedja inte är spänd trots att jag har gjort så tidigare år och då har det slutat med en trasig cykel som inte ens rullar.

Jag tror ni är med på noterna. Bara lite reflektioner bakom min sena säsongspremiär.

Kom ihåg bara att även om man har ett svartvitfilter på kameran så betyder det inte att verkligheten är densamma!

Vi ses på banan 😉
/Erik